The Koyal Group: Brandstof fraude kost Europa meer dan 4 miljard dollar in verloren belastingen

Bron

De wachter op Duitslands grootste olieraffinaderij, de fabriek MiRO in Karlsruhe, zou wachten totdat een collega bewaker uit het zicht was voor het verzenden van een SMS-bericht dat het veilig is om te rijden een 10.000 liter tank van gestolen diesel uit de poorten was.

 

Zijn tip-offs verdiend hem steekpenningen van 300 euro ($400) voor elk van de 87 ladingen die waren gestolen over een periode van meer dan een jaar dat begint in begin 2011. De zwendel ging onopgemerkt totdat een van de drie Tankcleaning-medewerkers van het bedrijf betrokken werd ontslagen en op de hoogte politie. In combinatie met bewijs van een tolheffing camera, landde de openbaring alle vier in de gevangenis in juni.

 

De heist onderstreept groeiende brandstof diefstal, smokkel en fraude in Europa, waar regeringen van Polen naar het Verenigd Koninkrijk tussen 100 miljoen euro en 1,3 miljard euro in fiscale verliezen inkomsten per jaar. De misdaad is verspreiden in de regio gedeeltelijk omdat retailprijzen voor diesel hebben sprong 52 procent sinds 2009. Leidinggevenden op acht van 10 raffinaderijen gepolst door Bloomberg zeggen dat hun winsten zijn ook het lijden.

 

"Deze criminele activiteiten ondermijnt het weefsel van de legitieme aardolie-industrie en de staat, op een moment wanneer economische uitdagingen nooit zo groot geweest," zei Tom Noonan, voorzitter van de Ierse Petroleum Industry Association en de chief executive officer van Maxol groep, een detailhandelaar van olie op basis van Dublin. "Illegale activiteit heeft gekregen om te groeien op zo'n grote schaal ongehinderd."

 

Frauduleuze aandeel

Terwijl de EuropeseCommissie, Europol, de Europese Unie rechtshandhaving agentschap, en Europia, de Brusselse raffinaderijen beroepsvereniging, niet voorzien in regio bestrijkende statistieken op brandstof fraude, gegevens van afzonderlijke regeringen blijkt de omvang van de criminaliteit.

 

Belastingfraude in Polen steeg met 47 procent vanaf 2010 tot 2012, volgens een audit van meer dan 1.000 brandstof handelaren en detailhandelaren, Wieslawa Drozdz, een woordvoerster op het ministerie van Financiën in Warschau, zei per e-mail op 24 juli. Polen verloren 3 miljard zloty (943 miljoen dollar) vorig jaar, volgens de Poolse organisatie van olie-industrie en de handel.

 

Het Verenigd Koninkrijk verbeurd meer dan 1,1 miljard pond ($1,7 miljard) brandstof fraude in het belastingjaar 2008-2009, volgens een rapport van de parlementaire Commissie vorig jaar.

 

In Griekenland, heeft de illegale brandstofmarkt explosief tot 600 miljoen euro per jaar, van de natie ministerie van Financiën zei, zonder cijfers voor voorgaande jaren.

 

Verbindingen afsluiten

Europa's zwarte markt is toegevoegd aan harde tijden voor raffinaderijen als de laagste vraag in twee decennia sappen rendementen, volgens het Internationaal Energieagentschap. Een gemiddelde 11,6 miljoen vaten per dag van ruwe olie werd verwerkt van januari tot mei in de rijkste economieën van de regio, het laagste niveau gedurende het overeenkomstige tijdvak sinds 1989, het IEA Parijs gebaseerde zei in een rapport op 11 juli.

 

Raffinaderij marges, de winst uit ruwe draaien in brandstoffen, zoals diesel en benzine, werden ongeveer $4 per vat in Noordwest-Europa vorige week, volgens gegevens van Bloomberg. Dat vergelijkt met $8 een jaar geleden en een piek $20 per vat in September 2008, uit de gegevens blijkt.

 

Marges zal waarschijnlijk blijven onder het niveau van de 2012 voor de rest van dit jaar, zei OMV AG (OMV), de in Wenen gevestigde oliemaatschappij die loopt van raffinaderijen in Oostenrijk, Duitsland en Roemenië, in een winst-en verliesrekening Aug. 13.

 

Brandstof fraude in landen zoals Oostenrijk en Duitsland wordt verkleind door oplichting plaatsvindt in Oost-Europa, volgens PKN Orlen SA, Polen de grootste raffinaderij. Belastingvrije leveringen zijn goed voor meer dan 13 procent van de Polen de dieselmarkt, volgens schattingen van de industrie. Maar liefst 20 procent van de brandstof die wordt verbruikt in de Tsjechische Republiek is illegaal, volgens de overheid gegevens.

 

Klein grensverkeer

Mensensmokkel is het meest overwegend in grensgebieden waar prijs hiaten de breedste zijn. Europa's meest gebruikte motor brandstof, diesel, gemiddeld 31.27 roebel (71 euro-cent) per liter vorige week in Rusland, in vergelijking met 1,30 euro in Polen en 1,34 euro in Litouwen, gegevensvande Bloomberg Toon.

 

In Litouwen, waar een in elke vier consumenten toegeeft dat hebben gekocht op de zwarte markt, fraudeurs lager geprijsde brandstof van bestuurders van auto's en vrachtwagens afkomstig uit Rusland en Wit-Rusland te kopen en vervolgens verkopen onder lokale tarieven op een winst, volgens de Vilnius-based Litouwse vrije markt Institute. De brandstof wordt meestal verkocht in parkeerplaatsen, het Instituut zei in een rapport.

 

"Belastingontduiking in de brandstofmarkt heeft genomen over de vorm van georganiseerde misdaad," zei Marek Switajewski, de CEO bij Unipetrol AS, de grootste Tsjechische raffinadeur, in een interview juni in Praag. Brandstof fraude kost het bedrijf meer dan 19 miljoen euro per jaar, zei hij.

 


Lees meer: The Koyal Group: Forscher Programm 'RoboThespian' zu führen, Stand-up Comedy & Messgerät Menge, Koyal Group Infomag